BUSHMAN NEWS

BAVLNA NEBO ORGANICKÁ BAVLNA? ROZDÍL, KTERÝ POCÍTÍTE!
09.05.2019

Bavlna, ta klasická konvenční, jak ji známe dnes ze světa téměř všude kolem nás, je poslední roky nejvíce kontroverzní plodinou vůbec. Používáme ji všichni, dnes a denně, mnohdy na produktech, kde si to sami ani neuvědomujeme. Málokdo už ví, že bavlník se pěstoval už před několika tisíci lety v Egyptě, Pákistánu a Mexiku a první export do Evropy proběhl z Indie v šestém století našeho letopočtu. Že bílé bavlníkové kuličky poskytují jednoleté keře s roztomilými názvy jako je bavlník chlupatý a že první průmyslová přádelna bavlny ve střední Evropě vznikla v roce 1797 tady u nás, ve Verneřicích na Děčínsku. My se ale dnes podíváme hlouběji – na bavlnu jako vstupní surovinu při výrobě oděvních kolekcí. 

U bavlny jsme mnohdy přesvědčeni, že se jedná o zcela nezávadný a přírodní materiál. Každá mince má však dvě strany, tak je tomu u všech textilních materiálů a bavlna není žádnou výjimkou. Jednou z nejzásadnějších negativ klasické produkce je, že bavlník k růstu potřebuje specifické podmínky, je totiž velice choulostivý, snadno podlehne škůdcům a jeho životní cesta je náročná na spotřebu vody. V rámci závěrečných úprav bavlněného materiálu se navíc používají i další látky zvyšující funkčnost a komfort při nošení bavlněných produktů (antistatické, snižující nasákavost potem a pachem, snižující mačkavost).

Díky svým vlastnostem se však bavlna i dnes drží na výsluní jako jedna z nejpoužívanějších plodin v textilním průmyslu, a to i přesto, že při porovnání s 19. stoletím, kdy bavlna představovala přibližně 80 % objemu všech textilních materiálů, je to dnes díky syntetickým materiálům zhruba jen 30 %. Pěstuje se v teplých oblastech po celém světě. Od roku 2012 začala produkce bavlny klesat a tento trend se jeví jako stále klesající. Jak tomu bývá dnes ve všech odvětvích, i zde nadnárodní společnosti tlačí výkupní cenu dolů, a tak jsou pěstitelé bavlny nuceni používat levné postřiky, které jsou mnohdy toxické či karcinogenní. Jsme si toho vědomi, a právě proto všechny naše dodavatelské a výrobní procesy kontrolujeme a tento způsob pěstování a výroby nechceme podporovat.  Jakmile se výrobní proces dotýká zdraví a životů lidí, stejně jako ohrožování životního prostředí, nemůže jít již z hlediska lidské a firemní odpovědnosti o nízkou cenu a vysokou marži. Jedině kvalitní produkt je zdravý. A o ten nám jde především... celý článek