Přihlas se
Úvod Všechny články Reportáže z cest PO STOPÁCH BUSHMANŮ: OHEŇ NAD KALAHARI A KRAJINA GIGANTŮ

PO STOPÁCH BUSHMANŮ: OHEŇ NAD KALAHARI A KRAJINA GIGANTŮ

Je tma tmoucí a do té černé buše seoranžově rozlévá světlo našeho ohně. Poslední noc v Central Kalahari. Protožetu jsou campsity jen tak volně položené do krajiny a nijak nechráněné předzvěří, každou noc si děláme oheň. Dnes tedy naposled. Napadá mě, že jsme se utoho oranžového ochránce ani nevyfotili, a tak to napravujeme. Pak už jenšeptáme a připravujeme si spaní. Je to klidná noc. Bez větru, bez deště, bezzvířecích hlasů. Jako by to všechno vědělo, že si potřebujeme odpočinout nazítřejší cestu. A tak oheň tiše plápolá nízkým plamenem, my spíme a Kalahari snámi.
image

Druhý den je to jako z jiného světa.Samosebou že ne hned, ale večer se ocitáme v krajině, která je tak jiná, jakjen to jde. Přechod hranic z Botswany do JAR byl podivuhodně jednoduchý. Jedenpapírek tady, žádný tam, buch, buch, dvě razítka a jsme na druhé straně. Zvláštní, zajímavé a po předchozích zkušenostech navýsost příjemné. Najihoafrické straně, ve městečku Alldays ještě koupit biltong a pak už vzhůru dokrajiny gigantů. Kolem dokola se začínají objevovat Baobaby. Velké, ještěvětší, největší i docela malé. Tyhle stromy mám moc ráda vlastně neznám někoho, komu by se nelíbily. Mapungubwe je takovou krajinou baobabů. Už cestou do parku potkáváme tyhle giganty velké, malé, tlusté, štíhlé, dospělé i mladé a dokonce míjíme jeden vyvrácený z kořenů. Park je jich plný. Zkouším fotit.

Mapungubwe National Park je rozdělený do dvou částí rozdělených pruhem nějakých citrusových plantáží. A je to ráj pro všechny, kdo si libují v pohledné krajině. Pískovcové skály tu vytvářejí nádherné výjevy. Podobně jako písek jsouladěné do oranžova, porostlé řídkým bušem a těmi krásnými baobaby. Vážně pastva pro oči. Zvěře moc nepotkáváme, ale vlastně to ani nevadí. Oči máme plné stromů, keřů a skal. Severní hranici parku tvoří řeka Limpopo. Zhruba upřostřed se stéká s druhou řekou - Sashe. A tam se také stýkají tři státy. Na jihu JAR, na západě Botswana a na východě Zimbabwe. A vy na to všechno koukáte pěkně shora. Z míst, kde kdysi před lety mívala palebná postavení jihoafrická armáda. Takhle se mi to zdá lepší. Ptačíno tu našel už dvě kešky. Skáče radostí a těší se na další. Uvidíme, co si pro nás Mapungubwe přichystal dál. Zítra si povíme o dalších plánech.