Přihlas se
Úvod Všechny články Reportáže z cest Kruger National Park - když k vám přijdou...

Kruger National Park - když k vám přijdou...

Nestačíte se divit. Teprve druhé zvíře poté, co jste projeli bránou parku. První byl pěkný sloní samec s nádhernými kly. A teď vám vedle auta leží parta strakatých psů.
image

Vy jásáte, a kdybyste mohli, tak křičíte, jakou máte radost. Tohle je setkání, po kterém toužíte, které si vroucně přejete a které moc často nepřichází. Strakatí krasavci jsou totiž plaší. Nemají chuť a asi ani čas nechat se okukovat. Tohle je výjimečná chvilka. Odpočívají u cesty v trávě vlhké nočním deštěm. Asi mají naběháno. A tak potichu jásáte, fotíte a děkujete prozřetelnosti.
A kamarádi v autě koukají a netuší, proč jste bez sebe. Teprve časem poznávají, co prožili. To když komukoliv řeknou, že potkali psy hyenovité. Teprve z dychtivých pohledů těch, kteří se to dovědí, přečtou, jak vzácná chvíle to byla.

A když chodí, tak chodí. Nejen psi. Onehdy jsem povídal kamarádům, se kterými jsem měřil vodopád Tugela, jak beznadějné je jejich těšení na levharta. A pak jsme ho za den potkali čtyřikrát. Stejně letos. Tři setkání se psy byla krásnou výjimkou potvrzující pravidlo, že na strakaté krasavce se čeká léta.

Pro Bushman Martin Šíl


Kruger National Park je nejstarší africký park (1898), v němž si turisté rádi užívají pohled na pravé safari. Kromě celé "velké pětky" (slon, nosorožec, buvol, lev, leopard) zde najdete 147 druhů savců, přes 500 ptačích druhů a přes 100 druhů plazů. Je tedy legendou mezi africkými rezervacemi. Kdo podlehne jeho kouzlu, musí se sem vracet.

I Martin Šíl podlehl jeho kouzlu a opětovně se sem vrací na fotoexpedice za úchvatnými i vzácnými zvířaty. Jedním z nich jsou i psi hyenoví. Jsou nejobávanější africkou šelmou (až 80 % úspěšnosti při lovu). Při štvaní kořisti dokáže vyvinout rychlost až 55 km/hod. Denní dávka potravy je 3 až 6 kg. Patří k nejvíce ohroženým druhům, v přírodě zbývá asi 4000 jedinců.

Martin Šíl, cestovatel, fotograf, otec čtyř dětí a velký milovník jižní Afriky. Za téměř dvacet let procestoval Jihoafrickou republiku, Zambii, Zimbabwe, Svazijsko, Namibii, Mozambik a Botswanu, o nichž také vypráví na svých přednáškách. Jako první Čech zpochybnil prvenství nejvyššího vodopádu světa a s profesionálním týmem přeměřil jihoafrický Tugela Falls a dostal ho do čela žebříčku.

 







A jak sám autor říká: „Dobrou zkušenost z cest mám s košilí Bushman Pretoria. Trička vůbec, stačí jen jedna košile a celý den jste v prašné a rozpálené Africe v naprosté pohodě.“ 

https://bushman.cz/content/images/product/default/17256.jpg

Nejen při výpravě za fotoúlovky vzácných psů hyenovitých, ale i na delší či kratší expedici se vám bude košile BUSHMAN Pretoria hodit. Je lehká, pohodlná a speciálním enzymatickým opráním se její měkkost ještě zvyšuje. Získává tak i neotřelý charakteristický vzhled. K odolnosti košile přispívá prošití dvěma řadami stehů, které je sice standardem, ale tvoří zároveň i zajímavý estetický prvek.

Díky volnostním záhybům na zadním díle vás košile nebude táhnout přes záda ani při rychlém pohybu. Na fotoexpedici musíte být vždy ve střehu a potřebujete se soustředit na úplně jiné vjemy. A do praktických kapes na předním díle s patkami na knoflíčky můžete uložit třeba krytku objektivu. Nikoho nenecháte na pochybách, že pro sebe volíte tradici, kvalitu a osobitý styl a dáváte přednost přírodě kolem vás.

"Když jsem si tuhle bundu poprvé oblékl, povytáhl jsem obočí. Sedla jako ulitá. Designově je bunda povedená. Cesta, kterou se Bushman vydal, funguje ve městě i v buši, to je moc dobrá věc. Funkčně si zachovává skvělosti předchozí – vnitřní kapsy na nezbytnosti typu peněženka, mobil, brejle, blok s tužkou. Přidává současný trend – sucháč s expediční „domovenkou“."

Lehká, praktická, s military nádechem – ideální do města i na výlety do přírody. Přesně to je bundokošile BUSHMAN Detroit. Její košilový střih s límečkem a precizně propracované detaily podtrhují osobitý styl nositele. Navíc, co kus, to originál. Bunda je ušita z tzv. ripstopu, což je bavlněné plátno, které díky své vazbě vytváří opticky specifickou strukturu drobných kostiček. Ripstop je vzdušný a přesto velmi pevný.