Přihlas se

Expedice jaguár

Už jsem se s ním kdysi setkal. Na malém ostrově na Río Nichare, jen pár kilometrů od ústí do řeky Caury. Byl úplněk. Noc, kdy je džungle nezvykle jasná a plná stínů. Tábořili jsme na lehko, jen v hamakách.
image

Oheň už jen zkomíral, když mě probudilo chrčivé kašlání. Ten zvuk těžko s něčím zaměníte. Nebylo pochyb, že se kolem potuluje jaguár. Po zádech vám běhá mráz a zrakem se snažíte zaznamenat pohyb v temnotě na pokraji mýtiny. Je to velmi zvláštní pocit, když vás od největší  jihoamerické šelmy dělí jen pár metrů stříbrného šera.

V následujících letech po tomto nočním setkání jsem se věnoval šelmám Afriky, Asie a Severní Ameriky. Se smůlou i štěstím jsem postupně nafotil velké kočky černého kontinentu, pruhovaného krále indické džungle a na konec i dvě největší  suchozemské šelmy planety, medvěda kodiaka a medvěda ledního. Když mi letos odpadl plánovaný návrat do Arktidy, bylo mi hned jasné, kam se vydat.  Za jaguárem! Z důvodů častých pozorování a dobrého, poměrně dostupného zázemí padla volba na tropický Pantanal. Rozlehlé zelené bažiny na jihu Brazílie jsou často nazývány Serengeti Jižní Ameriky. Obrovská rozmanitost živočišných druhů a krása nedotčené přírody láká návštěvníky z celého světa.  Možnost sledovat jaguára, sto čtyřiceti kilového predátora, na svou velikost s nejsilnějším skusem mezi velkými kočkami, vám ale nikdo nezaručí.  Abyste ho spatřili, potřebujete notnou dávku štěstí.  Říká se, jaguára nehledejte, on si najde vás. Já se rozhodl jít štěstí trochu naproti a vydat se hledat skvrnitý přízrak Pantanalu s nejlepším stopařem těchto koček, Ailtonem Larou.

Jak se nám bude během expedice dařit, můžete už na začátku července sledovat právě zde. Přímo z terénu, z divokého Pantanalu, exkluzivně pouze na www.bushman.cz.

Těším se v červenci (tentokrát už z království jaguárů) nashledanou!

Petr Slavík