Přihlas se
Úvod Všechny články Reportáže z cest Expedice kozorožci: Na cestě do hor

Expedice kozorožci: Na cestě do hor

„Na horskou chatu Lishana si musíte všechny věci vynést. Jediný způsob dopravy je vrtulníkem a ten je příliš nákladný.“ Dozvídám se na turistické centrále ve Scuolu, v malém městečku uprostřed švýcarských Alp.
image
Koukám do kufru auta a nemám sebemenší představu jak dostat veškerý fotografický materiál do výšky Gerlachovského štítu.

„To si děláš p……!“ hodnotí situaci můj dlouholetý kamarád Jakub, který se uvolil absolvovat celou expedici se mnou v roli asistenta. Bereme jen nejnutnější oblečení a zbytek zůstává v autě. I tak vychází na každého kolem třiceti kilogramů. „To dáme!“ šklebí se až příliš optimisticky Jakub. Známe se třicet let. Je mi jasné, že to žádná legrace nebude. Po první hodině chůze mám pocit, že jsem několikrát umřel a ty dva batohy vleče můj příliš zodpovědný duch. Nad hranicí kleče opouští zodpovědnost i jeho. A chata nikde. V leže na zádech, s nádhernou oblohou pozdního léta nad hlavou, si vybavuji výraz krásné horalky tam dole v údolí. Ten mile poťouchlý výraz, když jsem se jí ptal, kudy na Lishanu. Zvedla ruku a ukázala do hor. Tudy! Tak tady to máš, chlapče z polabské nížiny, drze se cpoucí do horských výšin! Řekla by ta dívka, kdyby věděla, odkud jsem. A tak se zvedám se ztuhlými lýtky a bolavými zády, abych sobě i krásné dívce z hor dokázal, že nás z pod Řípu tyhle kopce nedostanou.