Přihlas se
Úvod Všechny články Poznej nás Expedice Šumava: Nejhlubším kaňonem Šumavy

Expedice Šumava: Nejhlubším kaňonem Šumavy

Trasa malé expedice členů Bushman clubu do hlubin šumavské přírody začínala v horské obci Srní, která svou polouhou leží téměř uprostřed Národního parku Šumava.
image

Skupinka pod vedením profesionálního průvodce směřovala přes Sedlo do kaňonu řeky Křemelné. Na necelých třech prvních kilometrech byl překonán výškový rozdíl přes 200 metrů po horských kvetoucích loukách na úbočí Sedelského vrchu a lesních borech, kterým se nejlépe daří právě na prudkých svazích nad řekou Křemelnou.

Nejhlubší kaňon Šumavy řeka Křemelná vyhloubila za několik tisíc let.  Její divoký tok patří k nezapomenutelným zážitkům: balvanité koryto (někteří tvrdí, že je dokonce hezčí než u řeky Vydry), četné peřeje a kamenné prahy, vymleté „obří hrnce“, malé či větší vodopády na přítocích do Křemelné a k tomu zlatavě hnědá voda vyvěrající z šumavských rašelinišť.  Sestup a závěrečný výstup z tohoto kaňonu nebyl pro každého snadný, ale zážitek z nespoutané a člověkem neovlivněné přírody na jeho dně za to stál. Nedotčená příroda skýtá unikátní formy života za každým meandrem řeky, skalním ostrohem a i v samotném balvanitém korytě. Divoký bystřinný tok si zde po tisíciletí razil cestu tvrdými horninami ruly a pararuly. Řeka Křemelná nebyla nikdy v historii člověkem regulována. A nebylo by to ani vůbec jednoduché. Díky tomu můžeme i dnes obdivovat toto jedinečné přírodní divadlo.

Cesta necesta dál vedla podél Sekerského potoka a směřovala k Vchynicko-Tetovskému plavebnímu kanálu. I když skupinka na vydru, čolka, ledňáčka či rysa nenarazila, štěstí dopřálo alesoň na chvilku zahlédnout vzácného skorce, jak poletuje nad hladinou řeky.

Délka: 7 h, celkem cca 10 km