Přihlas se
Úvod Všechny články Inspiruj se Proč statická elektřina děsí zvířata?

Proč statická elektřina děsí zvířata?

Jistě jste již několikrát byli svědky nezvyklého až velmi podivného chování vašeho chlupatého člena rodiny před přicházející bouřkou, kdy se v ovzduší zvyšuje elektrický potenciál.
image
Výzkum dokazuje, že kožešinová zvířata dokáží do srsti velmi dobře pojmout elektrický náboj. Ten pak může vyvolat otřesy, které jsou zvířatům nepříjemné.

Nashromáždění elektrického náboje způsobuje známou statickou elektřinu. Ta nedělá problémy jenom lidem, ale ovlivňuje také zvířata i domácí mazlíčky.


Nicholas Dodman, který se věnuje veterinární medicíně na škole v Cummings, rozvinul teorii statické elektřiny po ošetření několika psů, kteří prodělali těžkou úzkost během bouřky. Pokaždé, když přicházela bouře, se psi snažili ukrýt na bezpečné místo. Nicholas Dodman dospěl k závěru, že psi se skrývali na základě předchozích negativních zkušeností z šoku ze statické elektřiny.  
 

Jak ale snížit nepříznivý dopad statické elektřiny na vaše chlupaté členy rodiny?

Existuje několik metod. Jedním z nejlepších způsobů, jak snížit výskyt statické elektřiny, je zvýšení vlhkosti v prostředí (nebo rovnou v srsti zvířete). Zkuste domácí zvlhčovače pro zvýšení vlhkosti v domácnosti, nebo jednoduše otřete srst zvířete vlhkým ubrouskem.

Další způsob, jak přispět ke snížení statické elektřiny ve své domácnosti, je nosit bavlněné oblečení. Bavlna je neutrální materiál a při tření s jinými materiály „nepřitahuje“ elektrony. Na rozdíl od tření umělých či syntetických materiálů nevzniká statická elektřina. Z čisté bavlny vyrábí Bushman od triček až po kalhoty. Přidanou hodnotou bavlněného oblečení Bushman je také prodyšnost, antialergické vlastnosti a hlavně pohodlí po celý den.