Přihlas se
Úvod Všechny články Reportáže z cest Fotky z dovolené jako od profesionála

Fotky z dovolené jako od profesionála

Už cestou na dovolenou si plánujete, jaké fantastické snímky místní krajiny a fauny pořídíte. Ve vašich představách jsou stejně hezké nebo dokonce ještě hezčí, než od profesionálů. Jenomže realita bývá trochu jiná… Jak to tedy udělat, aby bylo opravdu čím se chlubit po návratu?
image

Na pořízení pěkných fotek nemusíte hned mít vybavení za statisíce. Stačí pochopit pár základních principů, držet se osvědčených postupů a obrnit se notnou dávkou trpělivosti. Pak budou vaše fotky vypadat skvěle, i když je budete fotit kompaktem nebo třeba mobilem.

Kompozice především

Jednou z věcí, které musíte věnovat pozornost, je kompozice fotky. Obdobně jako jinde i zde platí, že v jednoduchosti je síla. Někdy vám příroda nabídne dokonalý obraz, který se fotí sám, a někdy si musíte pomoci následnou úpravou fotek v počítači.

V každém případě se před stisknutím spouště zamyslete a prohlédněte si obraz v hledáčku fotoaparátu do nejmenších detailů. Můžete tak odhalit drobnosti, které by vám běžně mohly uniknout a vy byste je viděli až při následném prohlížení v počítači.

Čekání na světlo

Velký vliv na výslednou podobu fotografie má světlo, fotografové často mluví o „zlaté hodince“. To je hodina po východu slunce a také hodina před jeho západem, kdy je světlo měkčí, teplejší a krajina vrhá zajímavější stíny. Na čekání na správné světlo však často nebudete mít při cestování čas. Tedy pokud nevyrážíte na fotografickou expedici.

Nemusíte si však zoufat, pěkné fotky vznikají i během dne. Někdy zkrátka stačí si počkat třeba na mraky, které dodají snímku na dynamice a dramatičnosti, nebo si pomoci zacloněním slunce.

A jak je to se zvířaty?

Stejně jako budete u krajinek čekat na vhodné světlo, budete pravděpodobně dlouho čekat i na dokonalý záběr ze zvířecí říše. V tomto případě se však může focení dost protáhnout a je celkem jedno jestli se chystáte fotit vašeho domácího mazlíčka, zvíře v zoo nebo v divočině.

Pro všechny platí stejná pravidla, a tím nejdůležitějším je, respekt k živému tvorovi. Snažte se zvíře neomezovat, nemůžete očekávat, že by vám zapózovalo. A v žádném případě ho nijak neplašte nebo nepobízejte. Volte vhodnou vzdálenost, vy sami byste také nebyli nadšení, kdyby vám někdo strkal objektiv do obličeje. Abyste dostali pěkné fotografie i z patřičné vzdálenosti, vyplatí se mít s sebou objektiv s dobrým zoomem.

Pokud se vydáte fotit divoká zvířata, chovejte se tiše a s respektem. Pokuste se splynout s okolím a zvolte oblečení v barvě krajiny, ve které se pohybujete. Hodit by se vám mohla třeba vesta Fargo v béžové barvě, která má praktické kapsy pro náhradní baterii, SD kartu, krytku objektivu, polarizační filtr nebo předsádkovou čočku.

Focení zvířat je o vystihnutí vhodného okamžiku, který mnohdy netrvá déle, než pár vteřin. Nejlepší fotky tedy vyhraje ten, kdo má rychlý foťák a možnost sekvenčního snímání. (Doporučujeme např. fotoskoda.cz)

Pár tipů na závěr

A zase to světlo! Ať už se rozhodnete fotit venku cokoliv, dbejte na postavení světla. Pokud vám bude slunce svítit přímo do objektivu, z výsledku svého snažení moc nadšení nebudete. Pamatujte si, že světlo by mělo fotografovaný objekt osvětlovat, nikoliv přesvětlovat.

Kromě světla a kompozice je také důležité naučit se dívat na focený objekt trochu jinýma očima. Jedině tak se vám podaří zachytit originální fotku, která bude mít co říct.