Bushman for Zoo

OHRADA: SUP MRCHOŽRAVÝ

NA ČERVENÉM SEZNAMU. Sup mrchožravý (Neophron percnopterus) není na první pohled typickým mrchožroutem, který se snáší k zemi s obrovským rozpětím křídel. Naopak. Patří mezi nejmenší supy a je jen o kousek větší, než například obyčejný krkavec. K vidění je poměrně často v zajetí, v chovech zoologických zahrad, v přírodě se jeho počty snižují. I proto je zařazen v červeném seznamu IUCN jako ohrožený druh a chrání jej mezinárodní úmluva na ochranu ohrožených druhů rostlin a zvířat CITES.

Koupit tričko z limitované edice BUSHMAN FOR ZOO a podpořit tak hlubockou zahradu je možné v kamenných prodejnách bushman a nebo na našem e-shopu.

Jedním z mála míst u nás, kde můžete spatřit tohoto ptáka, je Zoologická zahrada Ohrada – Hluboká nad Vltavou, kde obývá jednu z nových voliér.

Sup mrchožravý je typický svým bílým zbarvením s černým lemem křídel a sytě žlutým zobákem a obličejovou partií. Okolí zobáku je holé, bez peří, aby se peří při zpracovávání mršiny hned nezašpinila. Dosahuje hmotnosti 1,8 – 2,2 kilogramu a dorůstá do velikosti 58 – 70 cm, rozpětí křídel je až 150 centimetrů.

Živí se, jak již bylo zmíněno mršinami, na které ale chodí hodovat mezi posledními. Počká, až prorazí silnou kůži zdechliny někdo dříve a pak s snadněji dostává k masu. Potrava je jednou z příčin, proč se sup mrchožravý dostal mezi ohrožené druhy. Ač většinu svého života tráví ve vzduchu hledáním mršin, příliš jich nenachází. V přírodě jich nalézá stále méně, a tak se jeho počty snižují.

Supi žijí v párech nebo jako samotáři. V dutinách stromů nebo skal si budují hnízda. Samice snáší dvě nebo jedno vejce a oba ptáci, samec i samice, na nich se 42 dnů. Mláďata zůstávají po vylíhnutí s rodiči 70 – 90 dnů. Supi se dožívají zhruba 37 let a rozmnožovat se mohou asi od pěti let věku. Další informace najdete na stránkách ZOO Hluboká nad Vltavou.

Další fotografie