Přihlas se
Úvod Všechny články Reportáže z cest Bushman Expedice Namibia - Caprivi Strip a Game Drive (4. část)

Bushman Expedice Namibia - Caprivi Strip a Game Drive (4. část)

Kdo zná cesty v Namibi ví, že je to jeden z mála úseků, kde se dá cesta natáhnout, většina je totiž po slušném asfaltu a tak to utíká. Jedeme nahoru k Rundu, správnímu centru pro Caprivi strip, projíždíme Owambo land, odkud pochází náš řidič.
image

 Po odpočinku a dokoupení pití vjíždíme do Caprivi stripu, což je úzký pás Namibie vklíněný mezi Angolu a Botswanu. Říká se mu tady také Kavago land – kmeny zde žijící mají vyšší míru nakažených AIDS a ženy zde mají mnoho dětí často neví s kým. Vláda nemá tuto populační explozi zcela pod kontrolou a jak to chodí, když zastavíte u vesnice a chcete si koupit opravdu místní výrobky jsme si vyzkoušeli na vlastní kůži. Během dvou minut se počet dětí kolem auta zvýšil z pěti na cca třicet.
Po smlouvání úspěšném pro obě strany změnilo několik misek a slonů majitele a jedou s námi. Příjemný pocit jsem měl z toho, že jsme nechali peníze přímo v rodinách, které vyrábějí a ne překupníkům. Jedeme přes Rundu, auto je jako pojízdná mikrovlnka, venkovní teplota atakuje 40 stupňů a otevření oken nepřináší úlevu, jen horký vítr. Všichni si přejí kemp a bazén… Cíl je u Divundu, kemp Ngepi.

Vytoužený bazén je blízko, postavit stany a hurá k baru, zeptat se kudy k bazénu – tudy, kolem cedule pozor na krokodýly a kolem cedule „Náš personál je přátelský, naši hroši ne“ dolů k řece. To jako fakt? Do tohohle se jít koupat? Molo do čtverce a uvnitř prostor ohraničený pod vodou kari sítí – snad to má i dno, vidět je tak do půl metru. Postupně skoro všichni sebrali odvahu a vyzkoušeli koupel v KavanguJ. Ranní nález stop hrocha 10 metrů od našich stanů byl pro některé šokem, ale kemp je úžasné místo, připomínající „květinové“ období…

Další den „jen“ 400 km přes Katima Mulilo do Thebe River na řece Chobe, prakticky u brány do parku Chobe. Nejdřív ale utratit Namibijské dolary a přejít hranici do Botswany. Mezi oběma přechody je široký pás nikoho, v kterém se Botswanští strážci nerozpakují střílet. Na hranicích dobrá zpráva, od minulé návštěvy, kdy bylo třeba zaplatit za víza, dostáváme bezplatně další razítko do pasu, přecházíme pěšky přes dezinfekční rohož (veterinární opatření proti slintavce), nasedáme a po krátké cestě jsme v cíli. V kempu mne překvapila zbořená restaurace, věci se mění, jen bazén naštěstí zůstal. Dny začínají opravdu letět.


Brzy ráno na game drive, potkáváme spoustu zvěře, buvoly, hrochy, antilopy vrané, impaly, paviány, řadu druhů ptáků, rodinu lvů, zažijeme jejich útok na kolonii mangust a nakonec opravdu mimořádné setkání. Kdo jiný, než Bushman by měl v porostu objevit levharta. Bylo to skvělé setkání zblízka a ne na vteřiny, ale na minuty. Takže si parta cestovatelů zkompletovala na jedné cestě velkou pětku a to se fakt nepovede každému.


Odpoledne do západu slunce na boat drive, také včetně mimořádného zážitku a to prudké bouře krátce po nalodění na kovový ponton. Dál už jen pohodové sledování krokodýlů, hrochů, slonů a dalších obyvatel Hraniční řeky Chobe. Další den brzy ráno loučení s klukama – vezou auto se stopami cesty zpět do Windhoeku a nás čeká další hranice – vzhůru do Zambie.



Pokračování...