Přihlas se
Úvod Všechny články Reportáže z cest Expedice do ráje k Tugela Falls - změní Češi zeměpisné dějiny?

Expedice do ráje k Tugela Falls - změní Češi zeměpisné dějiny?

Cesta vážně těžká, všechno nás bolí. Celou noc pršelo, ale přes den nám počasí přálo, takže alespoň jedna věc bez starosti. Vypadá vše nadějně. Nádherný vodopád jihoafrické republiky Tugela Falls nás přivítal s otevřenou náručí.
image
 Alespoň tak si připadáte, když stojíte pod amfiteátrem hor, které jakoby vás chtěli obejmout. Ale potvrdí se naše domněnka, že Tugela jsou opravdu nejvyšší vodopády světa?
Věc se má tak. V listopadu 2014 jsme uspořádali BUSHMAN EXPEDICI k jihoafrickému vodopádu Tugela Falls, abychom (velmi jednoduchým způsobem) ověřili, jestli je na informacích o tom, že by tenhle vodopád mohl být mnohem vyšší, než se uvádí, něco pravdy. Cesta byla báječná, zdolávání Tugela Falls krásně složité a nakonec se ukázalo, že se určitě vyplatí vyrazit k Tugela Falls s geodety.

Video- Tugela Falls Expedition



Prostým odečtem nadmořské výšky paty a hrany vodopádu jsme totiž změřili výšku Tugela Falls na 1.101 metrů. A to je pořádná porce. Rozhodně stojí za to sehnat profesionály a vydat se sem znovu. Tak jsme tady. Odletěli jsme 9. 11. 2016. Skupinka nás tří se rozrostla o čtyři geodety. Odborná pomoc se prostě hodí. Kalibrované přístroje nám zapůjčila místní geodetická společnost, nechtěli jsme nic nechat na pochybách.

Prokáže se, že ten náš krásný a vysokánský vodopád Tugela, je opravdu nejvyšší nebo jestli i nadále zůstane světovou dvojko? Na to si musíme počkat. Držte nám palce.



Pokračování...